Тechno Мobile

 

За контакт: editor@techno-mobile.eu

Партньори

Съветите на спеца

Новината е представена
от Евгени Сираков [редактор]


LG съветва какво да научите, преди да си вземете климатик

Пазарът на климатична техника се разшири много, обявиха от LG. Повечето инсталиращи фирми са заети за месеци напред, затова ако искате да закупите климатик преди най-топлите летни дни, сега е моментът да го направите, съветват още от гиганта.

„Всяка година LG продават повече климатици, в сравнение от предходната”, заяви Димитър Стефанов, мениджър климатични системи в LG Electronics България. Това увеличение, според него, се дължи на по-добре информираните клиенти. Тези, които са прекарали летните жеги без подходящо за нуждите им охлаждане, и сега правят информиран избор за здравословна климатична система, която е не само фокусирана върху производителност при охлаждане или отопление, но им предоставя комфорт и условия за по-здравословен начин на живот.
Според очакванията на специалиста от LG, засиленото строителство на нови жилищни сгради ще доведе до претоварване на работния график на техниците, извършващи монтаж. Вследствие увеличения обем на поръчки повечето техници са заети за 1-2 месеца напред. Това означава – предупреждава специалистът от LG – че тези, които искат да инсталират климатик през лятото, трябва да направят своя избор възможно най-скоро.

За къде се препоръчва мобилен климатик?

„Мобилните климатици са добър избор за всекидневната или трапезарията на вилата, но за спалните помещения в никакъв случай” – смята Димитър Стефанов. „Мобилните климатици имат два големи недостатъка: те са шумни и харчат много енергия. Такива уреди са два-три пъти по-шумни от вътрешното тяло на сплит климатик, тъй като компресорът се намира вътре в жилището. Тези уреди имат и ниска енергийна ефективност. В сравнение със сплит климатик с еднаква мощност, мобилните климатици харчат поне 150% повече електричество. Ако това не е достатъчно, за да Ви убеди, помислете за онзи 15-сантиметров отвор, който трябва да се изреже в стената или прозореца, за да може затопленият въздух да се отвежда извън жилището.“

От колко мощен климатик се нуждаем?

Освен при тавански помещения или жилища с големи прозорци и южно или югозападно изложение, основното правило е 100 Watt/m2 охладителна мощност. Разбира се, това не замества подробното изчисляване на охладителната мощност, необходима за ефикасен работен режим. Преди покупката на климатик задължително трябва да се консултирате с лицензиран техник, който да огледа жилищното помещение. При новопостроени жилища е най-добре изчисленията да се извършат от самия проектант във фазата на строеж, тъй като той има достъп до информацията относно използваните материали за изграждането на стените и уплътненията, а освен това проектантът вероятно вече е бил длъжен да извърши същите изчисления относно необходимата мощност за отопление на жилището.

Достатъчно ли е едно вътрешно тяло за повече помещения?

Имате ли стая без радиатор или друго отопление? При климатиците положението е същото, т.е. във всяко помещение, което желаете да охлаждате, трябва да се инсталира отделна охладителна система. В редки случаи е възможно вътрешното тяло да охлажда и второ помещение, но с по-ниска ефективност, отколкото помещението, в което е инсталирано.

Моносплит или мултисплит климатик?

И двата варианта са ефикасни за охлаждането на повече от едно помещение. Цената на инсталацията зависи до голяма степен от разстоянието между външното и вътрешното тяло. Ако телата са твърде отдалечени едно от друго, цената на монтажа може да се повиши значително. Затова по-икономична алтернатива е монтажът на два моносплит климатика, вместо един dual сплит климатик. Друг основен фактор за цената е категорията на вътрешното тяло. В премиум категорията цената на два моносплит климатика съответства на цената на един dual сплит климатик, а при по-ниските категории ценовата разлика може да е до 30%.

Струва ли си да избирате евтини климатици?

Има разлика между маркови климатици, които са пуснати в промоция на намалена цена, и евтините климатици със съмнително качество и марка. Първите са винаги добър избор и се препоръчват, докато последните крият риск, свързан с качеството на вградените при производството материали, достъпа до резервни части след изтичане на гаранционния срок, по-ниската енергийна ефективност и по-високото ниво на шум. При всички случаи покупката на уред с енергийна ефективност, по-ниска от клас А+, не се препоръчва.

Климатици втора употреба

Този въпрос е по-сложен и от покупката на кола втора употреба, но съществуват достатъчно добри диагностични методи за анализ. Ако уредът не е по-стар от няколко години, закупен е от официален дистрибутор, бил е редовно поддържан и професионално демонтиран, тогава може да сте спокойни с изборa си. При други обстоятелства рискувате парите си, а дори малко пари, похабени по зле функциониращ климатик, са твърде много – обръща внимание специалистът на LG.

Отопление с климатик

По принцип моносплит климатиците запазват ефективността си до -15 °C градуса за отопление. Това означава, че климатикът е добър вариант за отопление, а освен това при жилища с газово или парно отопление може да се използва преди или след отоплителния сезон при необходимост. „Вкъщи имам климатик от 10 години и като се замисля, използвал съм го много повече пъти за отопление, отколкото за охлаждане”, сподели личния си опит Стефанов.

През летните дни модерните помпи въздух-вода гарантират охлаждането, а през зимата те могат да се използват и за отопление до -20 °C градуса външна температура и дори могат да осигурят топла вода за битови нужди. По този начин тези уреди могат да извършват 3 функции през 365 дни от годината и да гарантират отопление, охлаждане и топла вода, като всичко това е без използването на отделна система за отопление.

Как да използваме безопасно климатик

Важно правило е да не охлаждате прекалено помещението. Човешкият организъм е способен да понесе без риск за здравето разлика от най-много 8 градуса между вътрешната и външна температура. Това значи, че при 35 °C градуса външна температура, в помещението не бива да е по-хладно от 26-27 °C, но дори през по-студените дни вътрешната температура не бива да спада под 23 °C.

Избягвайте директната въздушна струя, не стойте на пътя на студения въздух, идващ от климатика, тъй като дори при обикновено течение човешкият организъм е изложен на риск от настинка.

За клиентите става все по-важно наличието на вградени във вътрешното тяло системи за филтриране, които пречистват въздуха в дома ви и могат да подобрят качеството на живот. Най-добрите модели могат да филтрират не само алергени, но и да пречистят въздуха от  болестотворни вируси и бактерии. Тези филтри обаче трябва да се почистват и подменят периодично. Също така периодично трябва да се проверяват и поддържат външното и вътрешното тяло. Препоръчително е да продължите периодичната проверка и поддръжка и след изтичането на гаранционния срок на вашия климатик, тъй като това гарантира безопасна употреба, висока енергийна ефективност и дълъг живот на уреда.

LG климатици, препоръчани от специалиста

Димитър Стефанов препоръчва следните модели на клиентите на LG:

Бюджетен модел: LG Eco Plus Smart Inverter E12EM – 3,5 /3,8 kW, капацитет при охлаждане/отопление, инверторен моносплит.

Качество/цена: LG SIRIUS Smart Inverter D12CM/RN – 3,5/4,0 kW, капацитет при охлаждане/отопление (А++/А++), инверторен моносплит, ниски нива на шум, усъвършенствана филтрираща система, с по-висока енергийна ефективност. 

Максимална производителност: ATHENA Smart Inverter H12AK/AL - 3,5/4,0 kW, капацитет при охлаждане/отопление (А+++/А+++). Изключителна ефективност с коефициент на преобразуване S.E.E.R/S.C.O.P – 9.1/5.4

Премиум дизайн: ART COOL Stylist G12WL – 3,5 kW, охлаждане-отопление, инверторен моносплит, по-ниски нива на шум, усъвършенствана филтрираща система, с по-висока енергийна ефективност, екстра външен дизайн, ексклузивен преден панел с LED осветление, 3-посочен въздушен поток, иновативно дистанционно управление.


Web-BG Pipe.bg Dobavi.com Ping.bg Lubimi.com Digg del.icio.us svejo.net

Напиши своя коментар* Всички полета са задължителни