Тechno Мobile

 

За контакт: editor@techno-mobile.eu

Партньори

Съветите на спеца

Новината е представена
от Г. Марков [гл.редактор]


Как да работите по-бързо с Photoshop?

Как да работите по-бързо с Photoshop?


 

Няма спор, че една от най-добрите, а разбира се и най-използвани програми за обработка на графични изображения е Adobe Photoshop. При работа с нея, потребителят бързо запомня реда на клавиатурните съкращения. Това не е някаква отличителна черта, а по-скоро свойство, характерно за внимателния човек, защото в основното меню на Photoshop има много подсказки. Естествено че мяркайки се пред очите, те бързо се запомнят и потребителят започва да използва тях, а не избора от команди чрез мишката. Това е едно от най-големите предимства, които позволяват лесна работа с този софтуерен продукт. Случва се обаче и да се изпълнява повече от едно действие- цял куп от повтарящи се операции с много различни снимки.

За да не се повтаря последователността от едни и същи команди отново и отново, могат да се задействат средствата за автоматизиране. Едни от тях са Actions.

 

Action –това е набор от команди, които бързо могат да се повторят. За такива макро последователности могат да се използват клавиатурни съкращения, тоест за тяхното изпълнение е достатъчно само да се натисне един бутон или комбинация от бутони.

За работата с Actions се използва едноименната палитра. За да се види трябва да се изпълни командата Window>Actions или да се натисне F9.

 


 

Стандартни Actions

 

Във Photoshop вече има стандартен набор от записани команди, които са последни в списъка.

За удобство при работата с макро-последователностите те се обединяват в Sets. Например може да се създаде списък, в който да се съберат такива за работа с текст и др. Палитрата Actions съдържа различни последователности. За да се видят те, трябва да се натисне триъгълничето, разположено в ляво от името на вида. След това се появява списък с действия, всяко от което може да се изпълни по желание на потребителя. Ако той иска да види какви операции трябва да се направят, необходимо е да се натисне триъгълника, разположен в ляво от тях.

След преглеждането на предлаганите Actions може да се създаде собствена палитра, оставяйки харесаните вече елементи и отделяйки ги. Освен това може да се промени името, за да намерите след това по-лесно това което сте направили. Ако някое действие много се е харесало трябва да се разбере как е било направено. За това трябва да се отвори палитрата Actions и да се прегледат последователностите от операции.

Препоръчително е не само да се прегледа как са направени, но и да се направи опит за добиване на същия ефект, правейки самостоятелно всички действия, особено ако потребителят е неопитен. Това би помогнало по-добре да се разучи програмата, освен това да се узнаят и възможностите, които тя предоставя. В процеса на работа може да се променят и някои параметри, подбирайки ги за конкретно изображение, което обработвате.

 


 

Преди снимките, които трябва да претърпят промени да се публикуват в интернет, трябва да се направи корекция на цветовете и да се намали размера. Това би останало много лесно в режима Lab Color.

 

Това е примерният списъкът от действия, които е необходимо да се изпълнят за всяка снимка:

1) Изпълнява се командата Image>Mode>Lab Color за да може снимката да се въведе в цветовото пространство на Lab Color.

2) Повишава се яснотата на изображението, за което трябва да се премине в палитрата Channels, да се отдели канала Lightness и към него да се прибави филтър Sharpen>Unsharp Mask. Благодарение на това може да се повиши яркостта на изображението, бе да се променят цветовете.

3)За да се подобри цвета на снимката трябва да се отдели цветовия канал b, да се отвори прозореца за редактиране на дефектите, изпълнявайки командата Image>Adjustments>Curves или да се използва съчетанието от бутони CTRL+M.

4)Отделянето на цветовия канал a става с повтарянето на всички оказани действия

5) Накрая, ако е необходимо се променя размера на изображението, използвайки Image>Image Size.

 


 

Ако след това се отвори палитрата History може да се види, че се е наложило да се изпълнява цял ред от команди и действия, за да се преработи снимката. Тези действия е трябвало да се повтарят при всяка следваща снимка. Това както и сами можете да се досетите отнема досадно много време и тук идва на помощ своеобразното записване на действията ни. Друг начин за работа е чрез палитрата History. За начало трябва да се натисне бутона Create New Set в долната част на Actions. В прозореца New Set се въвежда името на набора от команди. Създава се собствена група, натискайки Create New Action. В появилия се прозорец New Action се избира име на макроса и бутон, при натискането на който той ще се пуска, например F11. За затварянето на макро последователностите могат да се използват бутоните F2-F12, както и съчетанието от CTRL и Shift.

 


 

За начало на записа трябва да се натисне Record, разположен в края на палитрата Actions. След това всяка команда, изпълнена във Photoshop ще се запомня докато се спре записването на макроса. Палитрата Actions се затваря, за да не пречи и след това се повтарят същите действия: прехвърляне на изображението в Lab Color, увеличаване на яркостта и т.н.

Actions отново се отваря и записа се спира, натискайки Stop Playing/Recording. В списъка може да се види последователността от команди. За да се провери действието трябва да се върне изходното изображение, използвайки History и натискайки избрания бутон за изпълнение на макроса.

 


 

Съхранение на обработената снимка

В случаите, когато при спиране на системата или при необходимост от използване на създадените по-рано макроси на друг компютър, възниква необходимостта от съхраняване на Actions. Тази възможност е предвидена във Photoshop. Actions не трябва да се съхраняват отделно, а само в пакети. Затова за запазването на макро последователностите на палитрата Actions се отделя този набор, в който те влизат, след това се натиска миниатюрно копче, разположено в горната дясна част и се избира командата Save Actions. Съхранението става във файлове с разширение ATN.

 


 

Batch

Във Photoshop има още едно средство за автоматизиране, което е удобно за използване заедно с Actions. Това е средството за пакетна обработка Batch, с чиято помощ макро последователността може да се включи към групата файлове, без дори те да се отварят в програмата.

За начало в макроса се записват всички действия, необходими за изпълнение. Създава се нов Action и записването започва. Макорсът се състои от три действия: добавяне на изображение към текста, съхраняване на изображението във формат JPEG и затваряне на изходния файл. След изпълняването на тези операции се спира записването на макроса.

 


 

Изпълнява се командата File>Automate>Batch. В прозореца Batch трябва да се спрат настройките за пакетната обработка на файловете. В раздела Play се избира група, в която се съхранява макроса и неговото име. В раздела Source е необходимо да се окаже подходящата папка за изходните файлове. В раздела Destination се установяват параметрите за съхранение на файловете. Ако се избере варианта None, тогава файловете ще се запазят автоматично, а при избор на вариант Save and close, те ще се съхранят в една и съща папка с изходните изображения. При избор на вариант Folder се появява възможност за показване н папка за съхраняване на обработен файлове освен това те могат да се преименуват.

Batch и Actions са много полезни средства на Photoshop, които лесно ще спестят време на тези хора работещи с програмата. Освен това Actions може да стане много добър начин за разучаване на програмата, така че да научите всички нейни тънкости без да четете най-дебелите книги по въпроса.

 

 


Web-BG Pipe.bg Dobavi.com Ping.bg Lubimi.com Digg del.icio.us svejo.net
От: baxphf
Дата: 26.09.2015 16:16:18
MSD1ra <a href="http://zlcglgzdzdmx.com/">zlcglgzdzdmx</a>, [url=http://myljlgrsmahp.com/]myljlgrsmahp[/url], [link=http://xcrhgiavmwzy.com/]xcrhgiavmwzy[/link], http://wkzuajzmqlpp.com/
От: zurnbidti
Дата: 21.09.2015 10:10:33
A5Cl5L <a href="http://ruvbkjfgpiqq.com/">ruvbkjfgpiqq</a>, [url=http://qmcjxpqmrcxd.com/]qmcjxpqmrcxd[/url], [link=http://mlbeajfkthrx.com/]mlbeajfkthrx[/link], http://agefyesfcyzo.com/
От: tiljrdsaidy
Дата: 15.09.2015 6:06:03
W7ujIT <a href="http://hfrjpietjvdk.com/">hfrjpietjvdk</a>, [url=http://ryusgmcmpquv.com/]ryusgmcmpquv[/url], [link=http://glzwtqrmaomt.com/]glzwtqrmaomt[/link], http://eahptasgrrlx.com/
От: shdjxykodb
Дата: 02.09.2015 3:03:47
LlQKUM <a href="http://rqmiicsmjeax.com/">rqmiicsmjeax</a>, [url=http://hfowldgogimo.com/]hfowldgogimo[/url], [link=http://ukkgffgyaxnd.com/]ukkgffgyaxnd[/link], http://igalwgliuyxf.com/
От: ilutufipl
Дата: 21.08.2015 9:09:51
3QpGVx <a href="http://zxerjqjaaddt.com/">zxerjqjaaddt</a>, [url=http://neeqwoiaehln.com/]neeqwoiaehln[/url], [link=http://ijxssxtujpax.com/]ijxssxtujpax[/link], http://vhjbowjngugd.com/

Напиши своя коментар* Всички полета са задължителни